Ugrás a tartalomra Bács-Kiskun Vármegyei Polgári Védelmi Szövetség

Kiskunmajsai és Jánoshalmai Járási Mentőcsoportok gyakorlata

Megjelent: 2023. 11. 18.

Mind a kiskunmajsai, mind a jánoshalmai járásban 2014-ben alakult meg az önkéntes mentőcsoport, melyek minősítésük alapján elsődlegesen a rendkívüli időjárás, azon belül is a viharkárok és a vizek kártétele (belvíz) elleni védekezés a fő profiljuk, így az ismétlő gyakorlatokon is ezen veszélyeztető hatások elleni képességükről adtak tanúbizonyságot.

A gyakorlatok kiinduló alapja is az elsődleges veszélyeztetésre alapult. A térséget sújtó rendkívüli szélvihar és esőzés miatti tömeges káreset miatt a katasztrófavédelem hivatásos erői mellett a járási mentőcsoport alkalmazására is szükség volt. A vihar következményeinek felszámolása érdekében útzárat képező és épületre dőlt fákat távolítottak el, pincékből vízszivattyúzást végezték. A gyakorlat részeként bázis kialakítását és üzembe helyezését, valamint balesetet szenvedett mentőcsoport tag elsősegélyben való részesítését is gyakorolták.

A gyakorlatok helyszíne ezúttal a kiskunmajsai mentőcsoport esetében Jászszentlászló, a jánoshalmaiaknál Mélykút volt, településenként 2-2 beavatkozási helyszínén, ahol a vízszivattyúzást, illetve a favágást és a sérültellátást gyakorolták. Ez utóbbinál az értékteremtés szemlélete mentén a településen lévő kiszáradt, illetve a veszélyes állapotú fák kivágását, feldarabolását gyakorolták. Ahogy a korábbi években, úgy az idei gyakorlaton is tanúbizonyságát adták felkészültségüknek a mentőcsoport tagok, akik összehangoltan és szemmel látható összeszokottsággal végezték  feladataikat.

A gyakorlatok zárásaként Törteli Imre tű. százados és Gera Zoltán tű. főhadnagy gyakorlatvezetők megállapították, a Kiskunmajsai és a Jánoshalmai Járási Mentőcsoport ismét bizonyította, hogy mutatott képessége alapján alkalmas az önálló feladatellátásra, és szükség esetén érdemben tudja támogatni a katasztrófavédelmi erőket.

A gyakorlatok megvalósulásához a Magyar Polgári Védelmi Szövetség és a Bács-Kiskun Vármegyei Polgári Védelmi Szövetség egyaránt hozzájárult.