Ugrás a tartalomra Bács-Kiskun Vármegyei Polgári Védelmi Szövetség

Települési köteles polgári védelmi szakiképzés Csávolyon

Megjelent: 2023. 10. 18.

A településen bekövetkező – az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságát veszélyeztető – káros esemény felszámolásának végrehajtására csak egy jól felkészült, védelmi ismeretekkel rendelkező szervezet tagjai képesek.

Ennek szellemében 2023.10.18-án a Csávoly és Felsőszentiván települési köteles polgári védelmi szervezet teljes személyi állománya részére riasztási gyakorlat, majd azt követően szakkiképzés került végrehajtásra.

A képzést Csávoly polgármestere, Csala Józsefné nyitotta meg. A szakmai nap lefolytatását Gödön Sándor tű. ezredes Baja Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője irányította, aki „Település veszélyforrásai” című indító előadásával alapozta meg az oktatást.

Ezt követően egy egységek a település veszélyforrásaira épülő szituációra kárfelszámolási feladatsorokat dolgoztak ki, majd előadták azt a jelenlevő állománynak. Az alábbi káreseményekre kellett reagálniuk az egységeknek:

  • rendkívüli csapadék, belvíz
  • rendkívüli havazás, elakadás
  • rendkívüli szélvihar, jégeső
  • veszélyes anyagot szállító jármű balesete

Minden egységet a katasztrófavédelmi megbízott kollégák, illetve külső szakemberek – Bajai Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának a vezetője, Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályának vezetője – vezették, koordinálták.

A fenti szakemberek olyan speciális ismereteket osztottak meg az egység tagjaival, amelyeket hasznosítani tudtak a káresemények feldolgozása során.

A kárfelszámoló- és műszaki egység szivattyú beüzemelési, illetve belvízvédelmi védművek építését sajátították el a külső helyszínen, a Bara tó partján.

Összességében elmondható, hogy a gyakorlaton részt vevők elsajátították az egységük és saját feladataikat és amennyiben káresemény felszámolására kerülne sor, alapos tudásukat alkalmazni tudnák a település lakosságának védelme érdekében.

A felkészítést a Bács-Kiskun vármegyei Polgári Védelmi Szövetség anyagilag támogatta.