Ugrás a tartalomra Bács-Kiskun Vármegyei Polgári Védelmi Szövetség

Önkéntes mentőcsoport gyakorlat Kiskőrösön

Megjelent: 2021. 11. 06.

A Kiskőrös Járási Mentőcsoport 2013-ban 27 fővel alakult meg az akasztói, kiskőrösi, keceli és soltvadkerti önkéntes tűzoltó egyesület tagjaira, valamint a kiskőrösi önkormányzat és járási hivatal dolgozóira alapozva. A csoport 2014-ben rendszerbeállító és nemzeti minősítő gyakorlaton vett részt, 2019-ben újraminősítette magát, mely alapján önálló beavatkozó minősítést szerzett alapvető vízkár és viharkár felszámolására.

A Kiskőrös Járási Mentőcsoport gyakorlata a november 5-i kiértesítéssel vette kezdetét. A résztvevők – az értesítésnek megfelelően - másnap reggel nyolc órakor megjelentek a Kiskőrösi Önkéntes Tűzoltó Egyesület szertárában. A gyakorlat vezetője, Szipőcs Péter tű. százados, Kiskőrös Hivatásos Tűzoltós Parancsnokság megbízott parancsnoka ismertette a feladatokat, majd a munkavédelmi oktatás után felfrissítették az állomány elsősegély nyújtási ismereteit, és ezt követően a feltételezett elemi csapás helyszínére vonult a mentőcsoport. A mentőszervezet tagjainak a napok óta tartó esőzés és az előző nap délutánján lecsapott vihar okozta károk felszámolásával kapcsolatos feladatokat kellett végrehajtaniuk. A volt honvédségi laktanya területén kidőlt fák eltávolítását, vízszivattyúzást, valamint egy sérült személy szakszerű ellátását kellett elvégezniük.

A gyakorlat végén Kiss Zoltán tű. alezredes, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője értékelte a látottakat: „A gyakorlat kitűzött céljait maximálisan sikerült elérni. Az ilyen éves szinten tartó gyakorlatok nagyon jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy a mentőszervezet tagjai a káreseményeken kívül, nyugodt körülmények között gyakorolhassanak, bővítsék szakmai tudásukat és értékes emberi kapcsolataikat.”

A gyakorlat utolsó stációjaként közös ebéddel zárult a nap.

A gyakorlat megvalósulását a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség, valamint Kiskőrös Város támogatta.

kep kep kep kep kep kep kep kep