Ugrás a tartalomra Bács-Kiskun Vármegyei Polgári Védelmi Szövetség

Járási Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny Kalocsán

Megjelent: 2023. 10. 10.

A gyönyörű őszi idő is hozzájárult ahhoz, hogy a fiatalok láthatóan élvezték a döntően csapatmunkára, összefogásra ösztönző ügyességi versenyszámokat. A feladatokat úgy állították össze, hogy a tanulók egy esetleges éles helyzetben, egy katasztrófa elszenvedőjeként, vagy annak helyszínén a gyakorlatban is kamatoztatni tudják a tanultakat. A játékos feladatok között a zsákban futás éppúgy ott volt, mint a tűzoltó védőruhába szintidőre történő beöltözés. És ha már belebújtak, ebben a felszerelésben kellett az akadályokat leküzdeni, majd a bábuval imitált sérültet hordágyon az elsősegélynyújtó helyre szállítani. Mások mellett a vízsugárral történő célzás, vagy éppen a felsorakozott tűzoltóautók felszerelésével való ismerkedés is láthatóan komoly érdeklődést váltott ki a tanulókból.

A helyszínen Mészáros Zoltán, a Bács-Kiskun Vármegyei Polgári Védelmi Szövetség elnöke elmondta:

A katasztrófavédelmi ifjúsági versenyeknek több mint egy évtizedes hagyománya van. Sajnos a Covid közbe szólt, emiatt az országos versenyek elmaradtak, ám a vármegyében, ahol fogadókészség van, továbbra is megszervezik az ifjúsági versenyeket. Így volt ez 2022-ben Kalocsán és Baján, illetve idén Kalocsán, ahol a nagyobb érdeklődésnek köszönhetően most 40 gyerekkel van több, mint tavaly. A gyerekek az iskoláikban és a helyszínen megszerzett elméleti tudásuk mellett az ügyességükről, problémamegoldó képességükről és találékonyságukról is számot adnak, de a csapatban való gondolkodás is fontos szempont. A versenynek kimondatlanul is van egy olyan vonzata: ha a diákok egyszer majd - a középiskolások viszonylag hamar - a pályaválasztás előtt állnak, gondolkodjanak el azon, hogy esetleg ezt a szép hivatást válasszák. Célkitűzésünk elsősorban az, hogy a gyerekek fejlesztéséhez, életre neveléséhez a saját szakterületünkről mi is hozzátegyünk valamit; amit véleményem szerint az ilyen jellegű versenyek megszervezésével és a társszervekkel közös lebonyolításával meg is teszünk.”

Az elnök szólt arról is, hogy a versenybe benevezettek között rendvédelmi területen tanuló középiskolás fiatalok is vannak. Nyilvánvaló, hogy a témában való jártasságuk, a terület iránti affinitásuk nagyobb, ekképpen ők bizonyosan nagy örömmel vannak itt, de ez azért a többi csapatról is elmondható. A résztvevők a verseny végén emlékként kitűzőt kapnak, a jók között is a legjobbak serleggel és emlékéremmel térhetnek haza. A 13 órakor záruló, kitűnően megszervezett, gördülékenyen zajló verseny eredményhirdetésén kiderült: középiskolás kategóriában az első helyezést a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium 11. évfolyamos Ászok csapata, a második helyezést a Dózsa 10. évfolyamos Bajos csajok csapata, míg a harmadik helyezést a Bajai SZC Kalocsai Kossuth Zsuzsanna Technikum Életmentők csapata érdemelte ki.

Általános iskolás kategóriában első helyen a kalocsai Nebuló EGYMI, második helyen a szakmári Szent Asztrik Általános Iskola, harmadik helyen a solti Vécsey Károly Általános Iskola csapata végzett.

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek