Ugrás a tartalomra Bács-Kiskun Vármegyei Polgári Védelmi Szövetség

Kiskunhalasi Önkéntes Járási Mentőcsoport szintentartó gyakorlata

Megjelent: 2020. 10. 10.

Hat évvel ezelőtt volt tűzoltókból, a Dél-Magyarországi Tűzoltó és Technikai Mentő Egyesület tagjaiból, az önkormányzat munkatársaiból és civil önkéntesekből alakult meg a Tüzes Kunok Járási Mentőcsoport. Azzal a céllal jött létre a szervezet, hogy különböző időjárás okozta nehézségek, tűz- és balesetek során segítse a katasztrófavédelem munkáját. Az elmúlt évek során főként nagyobb kiterjedésű erdőtüzek és komolyabb viharok, illetve esőzések után tettek bizonyságot képességeikről. Ennek keretében a viharkárok felszámolása során vízszivattyúzásoknál, kidőlt és veszélyessé vált fák eltávolításában vettek részt.

A mentőcsapat tagjai ugyanakkor több alkalommal is bekapcsolódtak eltűnt személyek felkutatásába, így három évvel ezelőtt közreműködtek a Pirtó mellett egy erdős területen lezuhant vitorlázógép utáni kutatásban is.

Jelen gyakorlat fő célkitűzése közé tartozott az eddig elsajátított fogások alkalmazása, továbbá az új technikai eszközök – így a pályázati forrásból nyert Volkswagen Amarok terepjáró és a hozzá rendszeresített láncfűrészek és szivattyúk – alkalmazásba vétele.

A sikeres gyakorlat a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség támogatásával valósult meg.

Fotók: Halasmedia.hu