Ugrás a tartalomra Bács-Kiskun Vármegyei Polgári Védelmi Szövetség

Közbiztonsági referenssek képzése

Megjelent: 2020. 02. 18.

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény hatálybalépése előtt aktívan végezte a katasztrófavédelmi tanácsadók (polgármester-segítők) képzését, melynek keretében a megye 75 településéről érkező személyt készített fel. Ennek a tevékenységnek köszönhetően a különféle katasztrófahelyzetekben a polgármester részére a döntések megalapozásához és a védekező tevékenység támogatásához jól felkészült szakember állt a segítségére.

A katasztrófavédelmi törvény közbiztonsági referensként nevesíti ezt a személyt, aki a felkészülési, védekezési és helyreállítási feladatokban egyaránt a polgármester rendelkezésére áll. A közbiztonsági referensi tanfolyam szervezéséről a hivatásos katasztrófavédelmi szerv gondoskodik. Bács-Kiskun megyében ez a megyei polgári védelmi szövetség bevonásával történik. Ennek az összefogásnak egyik aktuális rendezvénye volt az a felkészítő előadássorozat, amelynek 2020. február 18-án Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség adott otthont.

A rendezvényen megjelent dr. Endrődi István nyá. tű. ezredes, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség elnöke és dr. Muhoray Árpád nyá. pv. vezérőrnagy, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség szakmai alelnöke. Elnök Úr megnyitójában kiemelte a közbiztonsági referensi rendszer fontosságát, valamint méltatta azt a segítséget, amelyet a jól felkészült közbiztonsági referens képes nyújtani a döntéshozó részére, és amellyel szolgálhatja a település és annak lakóinak érdekét. A továbbiakban a képzéshez sok sikert kívánt.

A képzés során 10 különböző témában tartott előadást hallgattak végig a leendő referensek, így többek között Mészáros Zoltánnak, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnökének a nukleáris veszélyeztetettségről szóló előadását.

A képzés három részből áll, melynek első üteme az előadás sorozat volt. Ezt követően 2 hetes önképzés során dolgozzák fel a hallgatók az előadások tartalmát, illetve egészítik ki ismereteiket, majd a március 10-ei vizsgán adnak számot tudásukról.

A képzésen a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség szakembereivel és a rendezvény megvalósulásának egyéb módon történő támogatásával vett részt.