Ugrás a tartalomra Bács-Kiskun Vármegyei Polgári Védelmi Szövetség

Móra mentőcsoport szintentartó gyakorlata

Megjelent: 2021. 06. 04.

Magyarország földrengés veszélyeztetettsége mérsékelt, az évi 100-120 regisztrált rengés döntő részét nem is érzékeljük. Jelentősebb károkat okozó rengés 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó rengés átlagosan 100 évente kétszer pattan ki.

Mivel Kecskemét és környéke – így Kiskunfélegyháza is – a veszélyeztetettebb területek közé tartozik, így érthető a járási mentőcsoport kutató-mentő specializálódása.

A gyakorlat feltételezése szerint kiskunfélegyházi epicentrummal 6,0 erősségű földrengés következett be, erős épületkárokat és nagyszámú személyi sérülést okozva. A helyi – immár használaton kívüli - laktanya ideális környezetet nyújtott a gyakorlásra. A mentőcsoport tagjai komplex tevékenységet folytattak. A kutyás kutatás mellett romok alóli mentést, helyszíni elsősegélynyújtást, vezetési- és ellátó pont működtetést, a másodlagos kárként jelentkező tüzek oltását, veszélyes állapotú fal dúcolását és villanyvezetékre dőlt fák kivágását, darabolását is végezték.

A gyakorlaton minden kitűzött feladatot sikerrel oldottak meg, mellyel bizonyságát adták felkészültségüknek. A gyakorlat megvalósulását a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség támogatta.