Ugrás a tartalomra Bács-Kiskun Vármegyei Polgári Védelmi Szövetség

Nemzetközi polgári Védelmi Nap

Megjelent: 2019. 03. 01.

Az ünnepséget dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója nyitotta meg és köszöntötte a résztvevőket. Gödön Sándor tű. ezredes, a Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője ünnepi beszédében egy rövid történelmi áttekintés keretében felidézte a polgári védelem megalakulását, kitért a Magyar Polgári Védelem jogelődjére, a Magyar Légoltalomra is. A korabeli törvények, szabályok korszerűek, a légoltalmi rendszer továbbfejlesztéséhez kellő alapot szolgáltattak. A törvények és rendeletek ismeretében bátran kijelenthető, hogy elődeink reálisan térképezték fel, jól képzelték el, körültekintően tervezték meg és öntötték jogi formába a polgári oltalmazással kapcsolatos teendőket – fogalmazott az ezredes. Beszédében napjainkig nyomon követte a szervezet életében bekövetkezett változásokat. A polgári védelem számos esetben, éles katasztrófahelyzetben bizonyította működőképességét, helytállását. Az új idők új kihívásaival szemben a polgári védelem nincs egyedül, hiszen a tűzvédelem, az iparbiztonság és a polgári védelem együttes erővel látja el a feladatát az állampolgárok élet- és vagyonbiztonsága védelmében. A rendezvény a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek színvonalas műsorával folytatódott. Az idei ünnepségen a Petőfi Mentőcsoport, a Kalocsai Járás Wesselényi Önkéntes Mentőcsoport, a Kecskeméti Járás Hírös Vakond Mentőcsoport, és a Jánoshalmi Járás Felső-Bácskai Önkéntes Mentőcsoport mutatta be eddigi munkáját, beavatkozásaikat egy saját készítésű kisfilmben.

Ezt követően elismerések és emlékplakettek átadására került sor.

Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója az eddig végzett kimagasló szakmai munkája elismeréseként dicséretben részesítette és ajándéktárgyat, valamint emléklapot adományozott:

Petőfi Mentőcsoportnak,

Kalocsai Járás Wesselényi Önkéntes Mentőcsoportjának,

Kecskeméti Járás Hírös Vakond Mentőcsoportjának,

Jánoshalmi Járás Felső-Bácskai Önkéntes Mentőcsoportjának.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója Bács-Kiskun megye polgári védelme érdekében nyújtott kimagasló teljesítménye elismeréseként emléktárgyat és oklevelet adományozott:

Kalmár Pálnak, Solt Város polgármesterének,

Szabó György Róbertnek, Jakabszállás polgármesterének,

Visnyei Miklósnak, Zsana Község polgármesterének.

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség által alapított Benke László emlékplakett elismerésben minden évben két fő részesül, akik kimagasló munkát végeztek a szövetség célkitűzéseinek megvalósulásában. Benke László emlékplakettet Mészáros Zoltán tű. alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnöke adta át, az elmúlt időszakban végzett kiemelkedő tevékenységéért:

Balatonné Sáfrány Erikának, a Bajai Szent Istváni Általános Iskola pedagógusának,

Kardosné Magony Mária tűzoltó századosnak, a Kalocsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság katasztrófavédelmi megbízottjának.

A polgári védelem területén tanúsított munkája elismeréséül a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség emléklapot és tárgyjutalmat adományozott

Maglódi Istvánnak, a Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság katasztrófavédelmi megbízottjának,

Törőcsik Dávidnak, Kiskunhalas Város Rendészeti csoport volt vezetőjének.

Az ünnepség zárásaként pohárköszöntőt mondott Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, a Megyei Polgári Védelmi Szövetség tiszteletbeli elnöke. Beszédében hangsúlyozta: „A nehéz időszakokban mutatkozik meg igazán, hogy egy-egy jó ügy, olyan hatással bír, amelyhez tömegével csatlakoznak az emberek.” Kiemelte, hogy a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség tiszteletbeli elnökeként fontosnak tartja, hogy még többen megismerjék, támogassák a szövetség munkáját. Ennek előmozdításáért mindent megtesz a jövőben.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság központi polgári védelmi ünnepségén Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, a katasztrófavédelem munkájának támogatása terén kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként ajándéktárgyat adományozott Rigó Rozáliának, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum pedagógusának.

Fotó: Kovács Andrea tű. főhadnagy