Ugrás a tartalomra Bács-Kiskun Vármegyei Polgári Védelmi Szövetség

Segítség a bajban

Megjelent: 2021. 07. 10.

A másnap mozgósított Tüzes Kunok Járási Önkéntes Mentőcsoport (Kiskunhalas) tagjai vasárnap hajnalban indultak a helyiek megsegítésére.  Feltépett tetők, kitört ablakok, szitaként kilyukadt fóliasátrak, redőnyök, napelemek és palatetők, behorpadt autók látványa fogadta a mentőcsoport helyszínre érkező tagjait.

A településen már jelen levő hivatásos katasztrófavédelmi erők koordinálták az ország több helyéről beérkező önkéntesek munkáját. 2-3 utcánként helyi parancsnokok felügyelete mellett folyt a kárelhárítás. A Tüzes Kunok a rekkenő hőségben előbb egy családi ház, majd egy iparcikk kereskedés tönkrement palatetőjén dolgoztak. Leszedték a palákat, a palarögzítő szögek kivétele után lefóliázták az épületeket, végül lécekkel a szarufához rögzítették a fóliát. Ezzel sikerült elhárítani az esetleges további károkat, illetve megkönnyíteni és közelebb hozni a teljes helyreállítás folyamatát.

Sötétedésig sikerült mindkét épületen a kitűzött munkát befejezni. A károsultak rendkívül hálásak voltak az önzetlenül nyújtott gyors és érdemi segítségért. Az ilyen beavatkozások jól igazolják az önkéntes mentőcsoportok létjogosultságát.