Ugrás a tartalomra Bács-Kiskun Vármegyei Polgári Védelmi Szövetség

Tüzes Kunok szintentartó gyakorlata

Megjelent: 2021. 05. 08.

A május 8-i gyakorlat aktualitását kettő dolog indokolta. Az egyik a rendszeres, évenkénti készségfejlesztő, szintentartó mechanizmus, a másik a tavalyi évben kapott 2 db VW Amarok erdőtüzes gépjármű rendszerbe állítása, amelyek a kisebb tüzek és viharkárok felszámolása során segíti az önkéntesek munkáját.

Régi igazság, a technikai eszköz annyit ér, amennyit a képességéből hasznosítani lehet. Erre épült a gyakorlat. A két jármű, valamint a hozzá rendszeresített eszközök ismertetése, majd használatuk begyakorlása külön-külön csoportban párhuzamosan folyt Babud Jenő tű. ezredes, Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltségvezető irányításával.  Ezek után járművezetési, csörlőzési, szivattyúzási, tűzoltási, rönkdarabolási és sérültellátási feladatok végzésével adtak tanúbizonyságot képzettségükről a kezelők.

A mentőcsoport logisztikai komponense is aktív volt, előbb a vezetési pontot állította fel és rendezte be, majd az ebéd elkészítéséről gondoskodott.

A kitűzött cél megvalósult, immár mindkét járműre 2-2 váltásnyi kiképzett személyzet áll rendelkezésre, akik a jármű és a hozzá rendszeresített eszközök szakszerű kezelését elsajátították.

A gyakorlaton jelen volt dr. Jackovics Péter tű. ezredes, BM OKF Veszélyhelyzet-kezelési főosztályvezető, a Hunor Mentőszervezet parancsnoka, Szabó Antal tű. alezredes megyei polgári védelmi főfelügyelő és Mészáros Zoltán, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnöke is, akik elégedetten nyilatkoztak a helyi és a megyei sajtó képviselőinek a Tüzes Kunok Járási Mentőcsoport tagjainak felkészültségéről.

A gyakorlat megvalósulását a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség támogatta.

Fotó: baon.hu és a halasmedia.hu